lauantai 14. joulukuuta 2019

Hyvinkään paloittelusurma

Eletään marraskuuta vuonna 1998, marraskuuta. Poliisi saa ilmoituksen, että Kiertokapulan kaatopaikalta Hyvinkäällä on löytynyt ihmisen jalka. Hyvin nopeasti todettiin, että se on voinut irrota vain henkirikoksen myötä. Kaatopaikkaa alettiin tutkimaan useiden koirien ja miesten kanssa. Osa uhrin keskivartaloa löytyi neljä päivää myöhemmin. Suurin osa ruumiista jäi kateisiin, eli päätäkään ei löydetty.

Löytyneestä jalasta pystyttiin tekemään päätelmä, että se on miehen jalka. Ikähaarukkana pidettiin 20-60 vuotta. Oikeuslääkäri pystyi päättelemään, että jalan irrottamisesta kuluneen 2-3 päivää. Huomattiin, että itse asiassa se voisi kuitenkin olla yhtä hyvin naisenkin jalka. Keskivartalon löytymisen jälkeen voitiin kuitenkin tehdä johtopäätöksenä uhrin olleen mies. Ikähaarukkakin laski 20-30 vuoteen. Voitiin myös päätellä uhrin olleen humalassa ja että, uhri käytti päihteitä säännöllisesti.

Uhria etsittiin mm. sen perusteella, että hän on saanut todennäköisesti yhteiskunnalta tukia ja etsittiin henkilöä jolta tuet ovat jostain syystä yllättäen keskeytyneet. Näin löydettiin uhrin henkilöllisyys. 23-vuotias mies. Lopullinen varmistus tehtiin DNA-testin avulla. Samoin saatiin myös kartoitettua uhrin lähipiiriä ja kiinniotot tehtiin joulukuun 8. päivä.
Mitä tapahtui murhaviikonloppuna

Tämä nuorisoporukka oli viettänyt iltaa järvenpääläisessä asunnossa ja olivat juoneet kiljua 21.11.1998. Samalla oli kuunneltu black metal -musiikkia. Porukka oli sitten jostain syystä käynyt helluntaiseurakunnan nuorisolle tarkoittamassa teetuvassa jossa olivat puhuneet uskonnosta. Loppuillasta oli sitten menty Hyvinkäälle Torikadulle, missä itse rikos lopulta tapahtui.

Sopivaan uhrausmielialaan oli päädytty mm. kuuntelemalla Kainin Abelin uhraustarinasta kertovaa kappaletta. Oikeudenistuntoa käytiin salattujen ovien takana. Mutta yleisö sai kuulla syytekirjelmän lukemisen. Ja se oli karua kuultavaa. Uhria oli poltettu kuumalla metallilla ja häntä oli talutettu nelinkontin pitkin asuntoa koirana, alastoman uhrin päälle oli virtsattu ja hänet lyötiin tajuttomaksi. Hänet raahattiin olohuoneeseen ja Elg ja Tervashonka olivat alkaneet iskeä uhria mm. saksilla kaulaan ja muualle eri puolille vartaloa.

Uhri oli havahtunut kipuun ja valittanut. Hänen suun eteen laitettiin ilmastointiteippiä. Teipin uhri sai osittain irti ja hän oli anellut armoa. Uhri lupasi olla kertomatta, mutta turhaan. Hänen kädet ja jalat teipattiin yhteen ja suu teipattiin uudelleen. Lopulta koko pää teipattiin kiinni ja silpomista jatkettiin.

Kun uhri oli lopulta kuollut alettiin ruumiin häpäisy. Ruumista silvottiin saksilla, sisäelimiä irrotettiin, sydän kaivettiin rinnasta ulos, sukuelimiä leikattiin ja jopa silmiä porattiin. Osa uhrista syötiin ja hänen kanssaan harrastettiin myös nekrofiliaa. Lopulta uhri paloiteltiin kylpyhuoneessa sahalla osiin.

Aamulla tämä porukka ei muistanut missä ruumiin pää on. Eikä aamu ollut mitenkään saanut tekijöitä selvemmiksi. Kun pää lopulta löytyi jostakin kaapista, sen häpäisyä oli jatkettu. Silmiin oli mm. laitettu kiinanpommeja. Kaikin puolin toiminta on ollut niin sairasta, ettei sitä oikein voi edes uskoa todeksi.

Tapauksen paperit on julistettu salaisiksi 40 vuoden ajaksi. Elg ja Tervashonka olivat varsinaiset tekijät. Riska oli osallistunut tekoon osallistumalla ainakin yhteen iskuun. Kaikki kolme osallistuivat ruumiin paloitteluun. Neljäs paikalla ollut ei osallistunut tekoon muuta kuin sivusta katsojana. Ruumiinpalojen kuljettamisesta lähialueiden roskiksiin vastasivat Elg ja Tervashonka keskenään. Riska oli luvannut olla mukana, mutta petti lupauksensa. Ehkä Riska lopulta tuli järkiin.
Tekijät:

Jarno Elg, 23 vuotta, Hyvinkää
Elg oli ollut jo pitkään kiinnostunut saatananpalvonnasta. Myös päihteet kuuluivat Elgin elämään. Koulua hän oli käynyt nuorisopsykiatrian laitoksessa. Hän oli mm. polttanut aiemmin kirkon. Murhaa edeltävänä viikonloppuna Elg oli tappanut oman koiransa. Hänet tuomittiin elinkautiseen. Oikeudenkäynnin aikana Elg käyttäytyi uhmakkaasti ja näytti mm. keskisormea.
Elg vapautui elinkautisesta alkuvuodesta 2016. Hän ennätti istua tuomiotaan 17 vuotta. Hovioikeuden mukaan Elg oli opiskellut mm. lukio-opintoja ja oli kokopäiväisessä työssä. Hänen avolaitosaikansa oli sujunut hyvin. Hän oli saanut työnantajaltaan hyvää palautetta.
 


Terhi Tervashonka, 17 vuotta, Järvenpää
Tervashonka oli Elgin tyttöystävä ja myös hänelle maistui päihteet. Hän oli myös saanut hoitoa psykiatrisiin ongelmiin.
Tervashonka sai 8,5 vuoden tuomion. Hän on myöhemmin "kunnostautunut" vesurimurhan merkeissä ja istunut toisen tuomion 10 vuotta. Nykyään Tervashonka on muuttanut nimensä ja on kuulemma kunnollinen perheenäiti.


Mika Riska, 20 vuotta, Mäntsälä
Riska oli myös käynyt koulua psykiatrisessa laitoksessa. Hän oli aiemmin syyllistynyt petokseen.
Riskan tuomio oli 2 vuotta 8 kuukautta.


16 vuotias keravalaispoika
Tämä nuori poika vapautettiin ilman tuomiota. Hänen nimeään ei ole koskaan annettu julkisuuteen.

Lähteet:
Iltalehti
Iltasanomat
Rikostarinat - joita Suomi ei unohda
Rikospaikkaradio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jussi Peltola

Lokakuussa 2012 Jussi Peltola oli lähtenyt viettämään ystäväporukalla mökkiviikonloppua. Jussi oli 18 vuotias. Hänen pituutensa oli 175 cm j...